De vergeten held

De film draait om de persoon Sjef van Dongen, die de afgelopen decennia in de vergetelheid is geraakt, maar ooit een beroemde poolheld was. In 1928 stonden de kranten wereldwijd vol met artikelen over de Italia expeditie van Nobile en… Van Dongen.

De kinderen van Van Dongen hebben in 2012 het privéarchief van hun vader aan het Zeeuws Archief in Middelburg geschonken. Het Zeeuws Archief, met dagboeken en vele honderden brieven en krantenartikelen, is direct met deze unieke collectie aan de slag gegaan. Zo is een groot deel van het materiaal gedigitaliseerd en geïnventariseerd.

Het levensverhaal van Sjef van Dongen laat zich vertellen als een spannend jongensboek.

Toen zijn vader in 1912 een kantoorbaan kreeg bij Kessels’ muziekinstrumentenfabriek in Tilburg, ging het gezin in Tilburg wonen waar Sjef zijn jeugd doorbracht.

Begin jaren twintig kreeg vader Van Dongen een baan bij de Nespico (de Nederlandse Spitsbergen Compagnie) een bedrijf dat zich bezig hield met de exploitatie van steenkoolmijnen op Spitsbergen. De zaken gaan aanvankelijk goed en vader van Dongen weet in 1923 een baan voor zijn zoon te regelen – die op school niet goed mee kan komen – op het verre, verlaten en koude Spitsbergen. Niet wetende dat zijn zoon een paar jaar later een rol zal vervullen in de grootste poolreddingsoperatie ooit.

Na zijn “tropenjaren” op Spitsbergen, kwam Sjef als held terug in Nederland. Deze heldenrol bleef hij in de Tweede Wereldoorlog ook nog vervullen. Hij zat in het verzet in Zeeland en werd na de oorlog burgemeester van Aardenburg. Later kwam hij als lid van de Provinciale Staten (PS) en als Gedeputeerde in de Zeeuwse politiek. Tot slot kwam hij zelfs voor de K.V.P. in de Tweede Kamer. Van Brabantse jongen tot poolheld. Van poolheld tot Tweede Kamerlid, Van Dongen was het allemaal.

De vergeten held. Het ontroerende verhaal van een gewone jongen die wereldnieuws werd. Hatsiekiedee.TV reisde naar Spitsbergen af in de voetsporen van Sjef en deed er een ontdekking! En wil jij de die ontdekking ook beleven, kom dan kijken naar deze bijzondere documentaire.